Kvaszinger László

2022: egy év, amikor minden összejött!

Szép lassan összeállnak a tavalyi évjárat bortételei is a pincénkben. Sokan már karácsony környékén messzemenő következtetéseket vonnak le az új évjáratról, mi szeretünk kivárni, kóstolni, és a borok fényében véleményt alkotni a friss évről. 2022 kapcsán pedig van okunk bizakodni! Kvaszinger Lászlóval beszélgettünk a tavalyi év tanulságairól egy gyors interjúban:

 

Mi jellemezte a 2022-es év tenyészidőszakát, és miben volt más, mint akár 2021?

Minden rendben indult nálunk 2022-ben, 2021 például sokkal későbbi évjárat, késői fakadással és virágzással. Aztán egy elég aszályos és forró nyár következett tavaly, ám szerencsére nálunk a módszeres talajművelés rengeteget segített, hogy a szőlő ne szenvedjen annyira. Egyrészt igyekeztük a sorok közti gyomokat is minimalizálni, másrészt lezárva a talajt, úgy gondolom sokkal több nedvességet tudtunk megőrizni a növény számára. Ezen kívül a tavaszi időszakban mi szervestrágyázással is minden évben támogatjuk a szőlőinket. Ezek a számítások tavaly is bejöttek nálunk.

 

Hogy alakult aztán a szüreti időszak, mennyire volt esetleg kisebb a hozam más évekhez képest?

Az ősz tele volt fordulatokkal és izgalmakkal. Érdekes, hogy mindenki azt mondta, hogy ez volt az elmúlt 100 év legszárazabb nyara, aztán szeptemberre sokan emlegették, hogy ez volt a legesősebb szeptember évtizedek óta. Az eső nem jött jókor, de hála Istennek mi időben le tudtuk szedni a száraz alapanyagokat, megőrizve a savakat is. Sok gyümölcs kinn maradt aztán az édesek miatt, és bizony nagyon úgy tűnt, hogy a csapadék csúnyán elbánik vele, de végül egy gyönyörű, napos október megmentette az aszútermést, ragyogó botritiszes alapanyaggal. Így mi végül minden borítpust rendben el tudtunk készíteni. Nálunk a hozammal sem volt probléma, így tényleg nem lehet okunk panaszra.

 

Mit mutatnak az eddigi kóstolások 2022-ről, hogyan jellemeznéd az év borait?

Azt lehet látni, hogy 2022 már fiatalon egy rendkívül élvezetes és gyümölcsös borokat adó évjárat, már most nagyon szép, aromatikus borokkal. A meleg év ellenére is megmaradtak nálunk a savak, úgyhogy azt hiszem, hogy sikeres év áll mögöttünk, de a borok egy része még palackozásra vár. A szárazak már össze is álltak szépen, az édesek pedig különösen ígéretesek mind szamorodniban, mind pedig aszúban.

 

Mely tételekre lehet számítani a közeljövőben?

A sárga muskotály már december óta kapható webshopunkon is, de hamarosan két meglepetés érkezik majd, egy csendes és egy buborékos, melyek a tavasz folyamán lesznek elérhetők. Ezekről egyelőre nem árulnék el többet. További részletek hamarosan, érdemes figyelni felületeinket!